jueves, 30 de mayo de 2019

Tast de salobre


         Tanquem el nostre cicle de tertúlies literàries d’aquest curs amb un col·loqui molt especial, ja que hem pogut gaudir de la presència de l’autor de la novel·la Tast de salobre, Joan-Lluís Moreno. El nostre il·lustre veí (treballa a l’IES El Pla, a cent metres del Jaume II),  a més de novel·lista i professor de valencià, és actor, director i autor teatral. Fa molt poc de temps ha dirigit i coordinat el muntatge teatral de l’obra Antaviana, de Pere Calders, amb el grup Pla de Teatre, companyia integrada tant per alumnes com per professorat de l’institut esmentat. I un parell d’anys abans va fer el mateix amb La nit de Sant Joan, macroprojecte que també va implicar tota la comunitat educativa de l’institut on treballa. Al seu currículum hi trobem moltes més participacions en obres teatrals tant eixides de la seua ploma (Els dies de la nit, Deixa’m que et deixe,…) com d’altres autors.

        El col·loqui va transcórrer d’una manera fluïda i dinàmica.  La introducció, inspirada i emotiva,  va estar a càrrec de la nostra professora Maria del Mar Garcia, que ens va parlar de l’abundant producció literària de Joan i dels seus premis,  així com de la seua relació personal amb ell. A continuació alumnes de 1r de batxillerat d’humanitats van llegir fragments de la novel·la que havien escollit per algun motiu en especial, els van comentar i van plantejar les seues preguntes a l’autor al voltant de l’obra: la seua gènesi, els elements que li han pogut servir d’inspiració,  els motius de la seua preferència per uns temes determinats (el mar, la vellesa, la solitud…).

        Joan-Lluís Moreno va resoldre tots els dubtes i, a més, ens va parlar de la seua relació tan especial amb la nostra ciutat, que és clarament un dels protagonistes de l’obra. A Alacant hi ha viscut l’autor tota la seua vida i ha vist l’evolució que ha patit al llarg dels anys, no sempre d’una manera positiva, almenys pel que fa a les relacions entre els habitants o a la cura que tenen (tenim) dels seus carrers, llocs emblemàtics, edificis, monuments… Com ell mateix diu en les seus pàgines, tot el que tenim de bo (el clima, el mar, la muntanya…) ens ha sigut donat.

         També ens va comentar com apareix en la majoria de les seues obres el tema recurrent del pas del temps, com les persones majors li provoquen un sentiment de tendresa que intenta reflectir en els seus personatges (Vicent en Tast de salobre, la parella d’ancians de Els dies de la nit, entre altres).
Alguns ens vam quedar amb les ganes de saber més d’alguns personatges de la novel·la (els secrets que sembla guardar Marta, l’apassionat amor a distància de Salvador, la peculiar forma de guanyar-se la vida de Mario). Joan ens va aclarir que, en un principi, l’obra era més llarga i s’hi desenvolupaven més trames argumentals, però finalment va decidir acurtar-la i donar només algunes pinzellades d’aquestes vides, tot centrant-se fonamentalment en Luz Marina i Vicent.

    Vam destacar també com, malgrat ser una obra reflexiva i intimista, en la qual no hi ha pràcticament aventura, no es fa en cap moment avorrida ni pesada, al contrari, es llig molt fàcilment i sempre ens deixa amb ganes de continuar llegint. Això es deu, vam concloure, al magistral ús que fa l’autor de la paraula i en especial dels diàlegs, no debades és un home de teatre.

      Gràcies de nou a Joan-Lluís per la inoblidable estona que ens va fer passar, per les seues paraules i, sobretot,  per la seua obra. Estarem molt pendents de tota la seua producció, i ens mantindrem informats en la seua pàgina web www.fusteretjoanlluis.com.

        Agraïm també a l’alumna de 1r de batxiller d’humanitats Anna Vela Mas el preciós dibuix amb què hem confeccionat el cartell per anunciar el col·loqui.





No hay comentarios:

Publicar un comentario